Bolig

Tidens gang – fra solure til vægure

I gamle dage hed ure kronometre, dette kommer fra latin og betyder tidsmåler. I dag bruges denne betegnelse ikke så ofte, men den er stadig korrekt, da et ur er en slags kronometer. Det første ur der nogensinde blev konstrueret, er soluret. Denne slags ure fungerer ud fra solens stilling på himlen, og en pind i jorden som kaster en skygge. Denne skygge bevæger sig så i løbet af dagen, og man kan derfor se, hvad klokken er. Der er dog en lang række, men også meget væsentlige, begrænsninger ved sådan et ur. Det er umuligt at se, hvad klokken er om natten. Udover det er det også utroligt svært at gøre transportabelt. Derfor havde man brug for et alternativ til disse upraktiske ure, og det kom der også.

Det måske første mekaniske ur og urets utrolige magt

Man er usikker på hvor og hvornår det første mekaniske ur, blev opfundet. Man er dog sikker på, at det var engang i middelalderen, i Europa. Det første veldokumenterede mekaniske ur blev konstrueret i 1336 af englænderen Richard af Wallingford. Tegningerne og forklaringerne om hvordan hans ur virker, er faktisk så detaljerede, at den er blevet rekonstrueret i nyere tid. Richards nye opfindelse bredte sig hurtigt over Europa. Det var desværre ikke før 1600-tallet, at ure blev præcise nok til at de begyndte at påvirke samfundet.

Da uret først fik fat, begyndte det også virkeligt at påvirke samfundet. Nogle historikere giver endda uret skylden for den industrielle revolution i England i 1700 tallet. Dette er på grund af at tid, begyndte at blive en af de mest værdifulde ressourcer i verden. Man kunne nu købe og sælge tid. Det var også her at det velkendte begreb, ”tid er penge” begyndte. Urets magt blev lige pludselig uendelig, da det styrede samtlige mennesker i den vestlige verden. Samtidigt begyndte folk også at protestere mod denne ustyrlige magt, og det er derfor at nogle i dag, tager uret af når de er på ferie.

Selvom uret har en utrolig magt, er det ikke helt automatisk. Hvis du flytter et ur mere end 15 breddegrader rundt om verden, så er det en time foran eller bagud. Dette er på grund af tidszoner. Vi opdelte for første gang verden i 24 tidszoner i 1884. På den måde står solen, teoretisk set, højest på himlen alle steder i verden kl 12:00. Hele verdens standard tid hedder UTC, som står for Koordineret Universel Tid. Danmark ligger omkring 15 breddegrader øst for UTC, og derfor er vi en time foran, altså UTC+1.

Nutidens ure

I dag er det næsten umuligt at finde de gamle lod-drevne ure, da de også er yderst upraktiske. Vi har erstattet de tyngdekraft-afhængige- og fjedre-drevne-optræks ure med batteridrevne ure, som for første gang blev udgivet i 1957 af mærket Hamilton. Disse armbåndsure var dog ikke særligt gode, da de skulle lades op hele tiden. Heldigvis har vi i dag ny og meget bedre teknologi, så man kan gå mange timer på det samme batteri.

I dag har urets plads i hjemmet ændret sig meget. Fra engang mest at være der for at man kunne se hvad klokken var, er vi i dag begyndt at bruge ure som indretning og pynt på væggene og armene. Med nye og små mekanismer har designs, der ellers ikke har været mulige pludselig blevet en realitet. I dag er der et marked, som består af hundredvis af forskellige urmagere og firmaer, der laver alt fra klassiske retro ure til futuristiske digitalure. På https://www.dubuy.dk/indretning/ure kan du se over 500 bud på forskellige ure, fra over 30 mærker som inkluderer populære indretnings mærker og urmagere som Normann Copenhagen, Karlsson og Nextime, der alle er kendt for deres fantastiske kvalitet.

I dag er uret ikke længere et værktøj, man kun har på for at kunne se tiden. Det er heller ikke længere bare et stykke tilbehør som et armbånd eller en ørering. Nej, ure er en forlængelse af ejeren, og derfor skal der også være mange forskellige mærker til alle de forskellige personligheder. I Danmark er de enkle designs i moderne kontraster, ofte hvid, sort eller en metalfarve blevet meget populære. Det kan man virkeligt se hos urmagere som Georg Jensen. Her er hersker det perfektionistiske, moderne og minimalistiske udtryk, som er så elskværdigt.

Forskellige urværk, mekanismer og teknologier

Der er et hav af forskellige ure, nogle er i stadig i brug i dag, mens andre er for gamle. Vi har været omkring nogle af de ældste ure som soluret, men her kommer det til at handle, om de ure du kan se i dag, og hver én har deres egne fordele og ulemper.

Det mest populære ure er det helt almindelige kvartsur. Dette ur har ingen måde at tjekke, om viserne står korrekt. Derfor er den afhængig af dig, til at skulle kalibrere det. Et kvartsur må højest have en afvigelse på 10 sekunder hver måned.  Det smarte ved den er, at den er utrolig billig at lave. Udover det er mekanismen meget lille, så det er kun fantasien der sætter grænser for hvilket design, den kan have.

Radiostyrede ure er noget mere avancerede. Disse ure bliver rettet hvert evigt eneste minut af hver evig eneste dag. På den måde kan de ikke afvige fra den officielle tid. Hvordan virker sådan et ur så? Inde i mekanismen sidder en modtager, som lytter efter et bestemt radiosignal. I Danmark får vi dette signal fra en sender, der sidder 25 km syd/øst fra Frankfurt, Tyskland. Den sender klokken fra et atomur, som kun afviger 1 sekund på en million år!

Med alle disse teknologier er det nemt at lave ure, som har mange forskellige designs og kan mange ting. Foruden den normale runde form med 2-3 visere findes der også flipure, hvor tallene fysisk flipper forbi, verdens ure, som kan vise tiden overalt i verdenen, vække-, stop- og æggeure og alt hvad du ellers kan komme i tanke om, som kunne have brug for at vide hvad klokken er.