Nyheder Økonomi Politik

Regeringen planlægger kæmpe SU-reform – SU’en sænkes

I tirsdags fremlagde den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen sin længe ventede 2025 plan, og her var der en lang række opsigtsvækkende forslag. Blandt andet vil regeringen reformere SU-systemet markant. Kritikerne er delte.

Regeringen fremlægger sin 2025-plan

For to dage siden fremlagde den danske regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen sin længeventede 2025 plan, der skal forsøge at bringe balance i den danske økonomi. Her fremlagt statsministeren en lang række forslag til mulige reformer, som skal bidrage til dette og et af de mest opsigtsvækkende tiltag omhandler både topskatten, den udskældte PSO-afgift, samt ikke mindst SU’en som regeringen vil reformere markant.

Lavere ydelse og kortere SU-periode

Blandt de mange tiltag vil regeringen fra 2019 sænke SU’en på de videregående uddannelser. Fremover vil studerende kun modtage 4300 kroner efter skat imod de nuværende 5100 kroner. Derudover nedsættes SU-perioden fra 6 år til 5 år, hvilket betyder, at man skal gennemføre en lang videregående uddannelse på nummeret tid, hvis man vil modtage SU. Til gengæld vil regeringen gøre det muligt at låne flere penge ved siden af studiet. Således vil man fremover kunne låne 4300 kroner udover sin SU, hvilket er væsentligt mere end de nuværende 3000 kroner. I modsætning til det nuværende SU-låne system vil SU-lånene i fremtiden blive skattefrie og de studerende vil ydermere efter end uddannelse modtage et særligt skattefradrag, der skal gøre det lettere at betale SU lånene tilbage.

Dermed ønsker regeringen at gøre op med det nuværende låne system, der på trods af meget lave renter, stadig får mange til at begrave sig i en stor gæld på den lange bane. Derudover håber regeringen at gøre det mindre attraktivt at optage dyre lån som disse.

Som vi tidligere har beskrevet på denne side så er der flere og flere danskere der vælger at optage dyre lån, og det er navnlig unge og i særdeleshed studerende, der er i risikozonen for at ende i en gælds fælde.

Kritikerne er delte: røde partier i oprør – borgerlige nikker

Indtil videre har regeringen SU-udspil fået en blandet modtagelse. Iblandt borgerlige vælgere er der over en bred karm opbakning til forslaget, selvom enkelte dele af de borgerlige vælgere, ifølge flere rundspørger, gerne så andre overførsels indkomster reformeret fremfor SU’en. Til gengæld er der ikke nogen opbakning til forslaget fra rød blok. Her frygter alle partierne at forslaget vil betyde at færre i fremtiden vil tage en uddannelse, samt at den sociale mobilitet vil blive mindsket, hvilket i sidste ende kan skade sammenhængs kraften i samfundet.

Folketinget partier vil i de kommende dage forhandle om statsministerens 2025 plan inden SU’en endelige skæbne vil blive afgjort.