Nyheder Økonomi Politik

Folketinget skærper reglerne for kviklån – danskerne låner fortsat flere penge

Et bredt udvalg af Folketingets partier besluttede for en måned siden at indføre nye betingelser for udstedelsen af kviklån i Danmark. Med de nye regler bliver det obligatorisk for danskerne, at vente to dage før de kan få deres lån godkendt. Men på trods af disse stramninger så låner danskerne fortsat flere penge.

Folketinget strammer reglerne for Kviklån

Folketinget besluttede i sidste måned at indføre nye betingelser for udstedelsen af kviklån i Danmark. Med Den nye lov indføres der en obligatorisk tænkepause på 48 timer, før man kan indgå endelig aftale om kviklån. Et kviklån er i denne forbindelse defineret som et kortfristet forbrugslån, som indgås uden sikkerhedsstillelse og uden betingelse om køb af vare eller tjenesteydelse, og hvor løbetiden maksimalt er tre måneder. Formålet med den nye lov er således, at få forbrugerene til at overveje deres låne behov og eventuelt afsøge markedet for alternative finansierings muligheder inden de taget et kviklån.

Loven har været undervejs igennem flere år, da der under finanskrisen i 2010-2014 kom stor fokus på kviklånene med meget høje renter. Det vakte stor forargelse, da det kom frem at især mange helt unge på få sekunder kunne optage lån til skyhøje renter. I 2010 blev der således oprettet omkring 20.000 kviklån til en samlet værdi af 37 millioner kroner. I 2014 var tallet steget til omkring 160.000 kviklån med et samlet udlånsbeløb på cirka 430 millioner kroner.

Danskerne låner stadig flere penge på trods af krise

Men på trods af Folketingets nylige stramninger, så viser de seneste tal, at danskerne fortsat låner flere penge end tidligere. Og det er selvom at danskerne er blandt de mest forgældede, når man sammenligner på tværs af OECD-landende. Her har den typiske danske husstand en privat gæld på 300% af deres disponible indkomst, hvilket gør Danmark til det suverænt mest forgældede folkefærd.

Dette sker selvom der er blevet lavet flere regler for banksektoren, der i dag skal kunne præsenter en højere egenkapital og solvensgrad. Dette har betydet at en lang række øvrige virksomheder har besluttet sig for at udstede lån som Leasy der får kun har givet lån til køb i deres egne butikker.

Derudover har de lave renter, som er forsaget af den lave økonomiske aktivitet været med til at presse bankerne til at sende flere penge i omløb. Derudover er branchen selv blevet mere gennemsigtig, så i dag er det let at få et overblik over omkostningerne ved at optage et lån. Et eksempel på dette ses her.

Privatforbruget ligger stadig langt lavere end før krisen

På trods af at danskerne fortsat låner flere penge er det samlede privatforbrug i Danmark fortsat væsentligt lavere end før finanskrisen. Dette skyldes i overvejende grad, at mange danskere oparbejdende en stor gæld under den sidste højkonjektur, hvilket betyder at mange forsat holder igen på forbruget.