Nyheder

Miniguide: Kom gælden til livs

Lån og gæld er to uundgåelige punkter i livet. Som så mange andre danskere, kommer du med al sandsynlighed til at tage et lån, som du skal betale tilbage i løbet af årene. Det at låne er heller ikke nødvendigvis dårlig en ting, men er der ikke styr på gælden, kommer der hurtigt ubalance i økonomien. Økonomisk stress er noget, der kan veje tungt i den allerede pressede hverdag, og derfor er det vigtigt, at der er balance i budgettet. Ønsker du at komme gælden til livs, får du i denne miniguide et par gode råd, som kan hjælpe dig godt på vej mod en god balance.

Begræns din gæld

Det synes måske at være lidt åbenlyst, at man skal prøve at begrænse gælden, men der er mere til det end som så. Det er muligt at låne både store og små beløber til stort set hvad som helst. Selvom det ikke føles lige så slemt at have flere små lån frem for ét stort, er det bedste, du kan gøre at begrænse dine lån og altså samle dem, så der hver måned betales tilbage på ét lån. De små forbrugslån har ofte en høj rente og skal betales tilbage på forholdsvist kort tid – hvis ikke de betales tilbage i tide, bliver tilbagebetalingen nemlig langt dyrere end ellers. Står du med flere lån, som der skal betales af, kan du altså med fordel samle dem ét sted og på den måde gøre tilbagebetalingen billigere. Har du ikke nok overskud på kontoen til at indfri dem, kan det at tage et større lån til at indfri de mindre lån være en løsning. Lån her og begynd at spar penge.

Planlæg din økonomi

Alt efter lånets størrelse kan det vare mange år, før et lån bliver tilbagebetalt. En meget stor gæld kan synes umuligt at komme til livs, men her kan en fornuftig planlægning af økonomien være med til at sætte nogle gode rammer for afviklingen. Når først du har overblik over dine månedlige udgifter samt indkomst, kan du nemmere få overblikket over, hvor stor en sum det er realistisk for dig at afbetale hver måned. Samtidigt bliver du også bevidst omkring hvilke områder, du er nødt til at spare på til fordel for gældsposten. For en tid kan det være nødvendigt at undgå mindre nødvendige udgifter, men med et realistisk budget kommer der en ende på gælden. På den måde føler du ikke same stress over økonomien i hverdagen, fordi der er en konkret plan og nogle konkrete rammer for dit forbrug.

Find hurtige indtægter

Et sidste råd til, hvordan du kan komme gælden til livs, er ved at finde nogle hurtige indtægter, der kan booste bankkontoen. Her spiller kreativitet en stor rolle – har du ekstra plads i boligen, kan du leje et værelse ud, eller du kan sælge ud af brugte ting, som du alligevel ikke bruger. For andre handler det måske om at droppe rejsen sydpå og i stedet tage et ekstra job i ferien. Overvej hvad du kan undvære og hvad du kan tilbyde andre, som er værd at betale for.