Bolig

Hjælp – mit trægulv er ødelagt!

Trægulve er den type gulve, som langt de fleste danskere tyer til og holder af, både når det handler om ældre huse og i nybyggeri. Træet har nemlig den funktion, at det føles blødt og rart at gå på, samtidig med at de føles varmere end andre typer gulve. Men som alle andre typer gulve kræver også trægulve den rette vedligeholdelse for at holde sig pæne. Har uheldet været ude, og har dit trægulv fået ridser, hakker eller misfarvning er der dog hjælp at hente.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis der er kommet ridser eller hakker i dit ubehandlede trægulv, lyder et gammelt husmor-råd på at vaske gulvet med sæbespåner opløst i vand. Vandet vil i nogen tilfælde få træet til at rejse sig på ny og udjævne hakket. Der er dog, som med så mange husmor-råd, ingen garanti for effekt. Er dit trægulv lakeret, kan du nøjes med at rengøre det med universalrengøringsmiddel. Er der derimod kommet et ordentligt hak i det lakerede trægulv, kan det være en god idé at kontakte en fagmand for at få råd om, hvordan skaden udbedres.

Gulvafslibning

I nogle tilfælde kan trægulvet være så slidt og medtaget, at rengøring ikke er tilstrækkeligt for at gøre gulvet pænt igen. Det kan således være nødvendigt med en gulvafslibning. Her kan firmaer som eksempelvis Vikinggulvservice, som tager sig af gulvafslibning i Frederiksberg, hjælpe.

At slibe trægulvet på ny vil få træets naturlige og unikke farver og struktur frem. Det er et krævende stykke arbejde, der kræver grundighed og nøjagtighed. Derfor anbefales det at have fagprofessionelle med på råd. De kan ligeledes være behjælpelige med eventuel efterbehandling af trægulvet, med enten lak, olie eller lud- og sæbebehandling, som danner en beskyttende hinde. Hvilken type efterbehandling, du skal vælge, afhænger af hvilket færdigt resultat du ønsker.