Bolig

Guide: Sådan anvender du en gulvsliber

En gulvafslibning kan være en dyr omgang, hvis det skal gøres af en professionel. Derfor kan du med fordel kaste dig ud i projektet selv, hvis du har mod på det. Her guider vi dig til at håndtere en gulvsliber og sørger for, at du får den rette forberedelse.

Hvad skal jeg vide om mit trægulv?

Før du går i gang med slibningen, er der et par ting, du skal have styr på. Materialer og viden. Vi starter med sidstnævnte. For hvad er der, som er værd at vide om dit trægulv, inden du sliber det?

Du skal vide, at for hver gang du sliber dit gulv, så bliver din gulvbelægning tyndere. Derfor kan et trægulv også kun klare et vis antal slibninger. Dertil er det også en god idé at have kendskab til trætypen. Vi har lavet en oversigt over mulige trægulve og deres slibningsmuligheder:

  • Massivt træ – kan slibes, men må ikke slibes så meget, at samlingerne svækkes.
  • Lamel – kan slibes, men ikke så mange gange som massivt træ. Antal gange afhænger af slidlagets tykkelse, som varierer mellem ca. 2-6 mm.
  • Laminatgulv – kan ikke slibes, da det består af tyndt plastlaminat og dermed reelt ikke er træ.

Hav styr på dine materialer

Så langt, så godt. Nu kan vi gå til materialerne, som skal bruges i forbindelse med din gulvafslibning. Her er en oversigt, som kan anvendes:

  • En stor bånd- og valseslibemaskine (kan lejes i byggemarkeder).
  • Slibebånd i forskellige korn som bruges til slibningen. Anskaf korn 16-100.
  • Slibeolie – skal bruges, hvis gulvet er lakeret eller malet.
  • Dyknagle og hammer.
  • Stemmejern og propbor (hvis du vil udluse selv – se næste afsnit punkt 4).
  • En støvsuger.

De sidste forberedelser

Når du har anskaffet materialerne, kan du ikke bare starte slibningen. Der er et par trin, du skal igennem først. De er listet op nedenfor:

1) Synlige søm skal dykkes ned under træoverfladen med en dyknagle og en hammer – de kan rive slibepapiret i stykker ellers.
2) Spartel huller, der kan være opstået efter skruer eller andet.
3) Fjern fejelister og dørtrin.
4) Har dit gulv meget beskadiget træ i form af misfarvning, pletter eller huller, skal dette erstattes med et lille stykke træ – en såkaldt lus. Kan du ikke gøre det selv, kan en snedker gøre det. Lusen skal selvfølgelig matche det nuværende gulv.
5) Rengøring af gulvet.
6) Tøm rummet.

Slibninger af tre omgange på langs ad brædder

Selve slibningen består af tre omgange. Du sliber hele tiden med et finere korn end den forrige slibning. Start derfor med et groft korn i form af korn 16 eller 24. Dernæst laver du en mellemslibning med korn 40 eller 60 og slutter af med en slibning med korn 80 eller 100. Kornstørrelserne afgøres af gulvets type og tilstand.

Som udgangspunkt slibes der altid på langs ad brædderne. Dog kan det være nødvendigt at lave den første slibning på tværs i tilfælde af et ujævnt gulv.

Sådan anvender du maskinerne

Maskinen kan være en stor mundfuld, hvis du aldrig har anvendt den før. Vi har et par gode råd til din anvendelse. Du skal altid sørge for, at du ikke presser maskinen mod gulvet. Det kan give ujævnheder, og det er ikke pænt.

Dertil er det klogt at tjekke jævnligt til sandpapiret. Det må ikke være for slidt. Er det tilfældet, skal det blot udskiftes. Det vigtigste råd er dog, at du skal bevæge maskinen roligt og langsomt. Hvis du skynder dig, får du et dårligt resultat.

Det kræver fingersnilde at slibe et gulv

Det skal ikke gøres til en umulighed at slibe et trægulv, men det er heller ingen nem kunst. Derfor vil det være en stor fordel, hvis du har en vis fingersnilde. Har du aldrig prøvet det før, anbefales det, at du prøver at slibe et mindre rum, før du eventuelt tager stuen.

I forbindelse med oprydning er en grundig støvsugning af gulvet og rummets andre flader en nødvendighed. Eventuelt kan du behandle med sæbe, lak eller olie efter slibning, hvis det ønskes. Er du en god nabo, fortæller du dem ligeledes om dit projekt og sørger for kun at slibe i dagtimerne. Held og lykke med projektet!