Bolig Økonomi

Gode tips om boliglån ved køb af bolig

Ved boligkøb, er der mange ting, der skal ordnes og tjekkes af efterfølgende. En af de vigtigste – som måske endda er forudsætning for om du kan foretage et boligkøb – er dit boliglån.

Har du brug for gode råd omkring dit boliglån og hvad du skal være opmærksom på, så læs med nedenfor.

Din låneaftale

Ved vurdering af det bedste boliglån, er der især én ting du skal være opmærksom på, nemlig de årlige omkostninger i procent. Dette forkortes også ÅOP.

Dette tal viser hvor meget du skal betale af på lånet hvert år, og inkluderer renter, gebyrer og omkostninger. Det vigtige her er, at gå efter et lån, hvor ÅOP-tallet er så lavt som muligt, idet jo lavere tal, des billigere er lånet.

Ved sammenligning af ÅOP på de forskellige lån, er det vigtigt at være sikker på, at alle de sammenlignede lån har samme størrelse og samme løbetid. På denne måde undgår du at få et vildledende indtryk af lånene.

Hvor skal du låne penge?

Du kan finansiere din bolig på forskellige måder, og den bedste måde for netop dig, afhænger af din specifikke situation, herunder den type bolig du ønsker at købe.

Ved et ejerkøb skal du nemlig være i stand til at låne din boligs fulde beløb, og derfor er det nødvendigt at kombinere flere former for lån. Ved boligkøb kombineres realkreditlån og banklån oftest i forbindelse med ejerkøb.

Ønsker du at foretage et ejerkøb, kombineres tre primære former for finansiering ofte, nemlig realkreditlån, banklån og udbetaling.

Ved realkreditlån kan du låne op til 80 procent af din boligs salgsværdi, mens du ved et banklån får op til 15 procent af det totale behov for finansiering. Herudover skal du forvente selv at skulle betale mindst fem procent kontant i udbetaling til din bolig, og jo højere udbetaling du vælger at foretage, des billigere vil det være for dig, idet du dermed skal låne mindre.

I modsætning til ejerkøb, kan man ved køb af andelsbolig ikke foretage et realkreditlån, og et banklån er derfor den mest almindelige måde at finansiere din andelsbolig på.

Skab et overblik

Ovenfor er listet nogle af de ting, som er vigtige at huske, når du skal foretage et boliglån. Dog er der mange andre ting der skal tages i betragtning.

Et boliglån skal nemlig være så lønsomt for dig som muligt, og derfor er det vigtigt at lave en grundig research, før du tager en beslutning.

Idet der er mange forskellige udbydere af lån, forskellige former for lån, og forskellige lånebetingelser afhængig af udbyder, er det vigtigt at skabe sig et overblik.

En god måde at skabe et overblik på, er ved at sammenligne lån, og et godt værktøj at benytte ved sammenligning af de enkelte lån, er en låneberegner. En låneberegner giver dig nemlig et overblik, og viser dig, hvad det enkelte lån koster dig. På denne måde har du mulighed for at sammenligne forskellige lån på en overskuelig måde, og foretage det mest fordelagtige valg for dig. Vil du læse mere om en låneberegner, så klik her.