Erhverv

Droner til landbrug?

De danske landmænd har fået en ny allieret. Faktisk én, som der slet ikke er noget ’landligt’ over. Højt oppe i luften svæver dronerne rundt og indsamler værdifuldt data til landmand. Data, som kan rede høsten og være mange penge værd.

Dronerne er kommet!

Der findes mange brancher, hvor synet af højtflyvende droner er helt normalt. Tag f.eks. bare politiet eller reklamebranchen og ejendomsmæglere – eller hvad med arkitektstuer, som filmer bygningskonstruktioner højt oppe.

Her gør dronen det muligt at spare penge, fordi de er hurtigt i luften, hvorfra de kan inspicere og filme – til glæde for en bred vifte af erhverv.

Nu er også landbrugsbranchen klar til at tage imod dronerne. Faktisk har de allerede gjort det i et stykke tid, men det er nok de færreste, som forstår sammenhænget mellem dronen og landmanden. Man kan fristes til at ty til sine fordomme og tænke, at landbruget nok ikke er særlig teknologisk velbevandret, men så tager man fejl!

Landmanden får værdifuldt data

Når donen går i luften for at hjælpe landmanden, er den udstyret med nogle særlige kameraer, som bruges til at udforme et såkaldt tildelingskort. Dette kort er en kortlægning over planternes sundhedstilstand, hvilket er skabt på baggrund af et kamera, der kan måle markens fotosyntese. Det giver et overblik over områder, hvor planter og afgrøder er stressede, står under vand eller tilsvarende.

Med denne viden, ved landmanden, om han f.eks. skal gøde et område ekstra eller – ved periodevis sammenligning – om høsten forventes dårligere end foregående år, og om der skal gøres noget, hvis han vil have det bedst tænkelige afkast.

MEN! Tildelingskortet kan bruges til meget mere! Landmanden kan nemlig fodre sine GPS-terminaler i maskinerne med disse kortdata, hvormed landbrugsmaskiner tilpasser sig markens forhold. Det kan f.eks. resultere i, at der bruges mindre gødning, hvormed landmanden sparer penge og miljøet skånes mere.

Løsningen er med andre ord med til at spare tid og penge – næsten som man ville have forventet, når dronerne bliver indsat.