Erhverv

Derfor er der så få selvstændige advokater

Advokatvirksomheder i Danmark er præget af forholdsvis få og store virksomheder. Vi har Bech-Bruun, Kromann Reumert og andre firmaer med flere hundrede advokater ansatte, men mobiliteten i branchen er lav og få starter op som selvstændige.

Det er der flere grunde til.

En er, at du tidligst kan blive advokat som 27-årig. Du skal igennem et 5-årigt jurastudie og 3 år som advokatfuldmægtig samt tilhørende eksamener, før du har mulighed for at kalde dig advokat med beskikkelse fra Justitsministeriet. Ofte sker der først når en given person er 30 eller over. Her er mange ved at få børn og har etableret lån – ikke et godt tidspunkt at starte en karriere som selvstændig på.

Herudover er det for mange advokater en udfordring, at de juridisk er meget dygtige – men meget lidt samtidigt kender til salg. At starte en advokatforretning er først og fremmest et spørgsmål om salg. Du skal have eller finde klienter. En måde at gribe dette er på er ved hjælp af online markedsføring, der bidrager til at øge mobiliteten i branchen. Et eksempel herpå er nystartede ansættelsesretlige Moth Advokatfirma, der med annoncer på søgeord som “direktørkontrakter” i Googles søgemaskine håber at gøre opmærksom på sig hos potentielle klienter.

Som sidste faktor tæller det også, at omkostninger ved at starte virksomhed er høje. Du skal betale for bogholder, ansvarspligtig forsikring, medlemsskaber af relevante fagorganisationer og meget mere. Alt i alt bidrager det til, at få advokater starter selv, og at nye tiltag rammer branchen senere end det sker for så mange andre brancher.

Men som det altid gælder – nogles begrænsninger er andres muligheder.

Vi ønsker Moth Advokatfirma helt og lykke med opstarten!