Erhverv

To gode råd til den selvstændige med et mindre firma i vækst.

Er du selvstændig med en mindre virksomhed og en række ansatte, der oplever vækst i øjeblikket, så er der nogle vigtige elementer, der er værd at fokusere på for at sikre, at din virksomhed kan følge med.

Et af de vigtigste elementer er, måske ikke overraskende, dine medarbejdere. Forestil dig, at du har en håndfuld dygtige og arbejdsomme ansatte, som har været med næsten fra starten og har set virksomheden vokse, til hvad den er i dag – de er en del af virksomhedens DNA. Parallelt med virksomhedens vækst kan det være, at dine medarbejdere bliver mødt af nye udfordringer, eller at de må løbe stærkere end før grundet den vækst og travlhed, I oplever. Men dine medarbejdere får ikke det forventede udbytte af arbejdet, og de føler ikke, at de bliver værdsat for deres bidrag til jeres fremgang. Worst-case-scenario er utilfredse medarbejdere, der siger jobbet op og finder andre steder hen.

Gør lidt ekstra for dine medarbejdere

Der er mange tilgange til at sikre, at dine medarbejdere føler sig værdsatte for det arbejde, de gør, og den andel de har i firmaets vækst. Nogle af de mere konkrete initiativer, du som leder kan foretage dig, er ret lavpraktiske. Et godt miljø på arbejdspladsen kan øge gejsten blandt dine ansatte, og hvis de løber stærkere og bliver udfordret, skal de også have rammerne til at gøre det i. Et godt miljø kan både sikres i form af en indbydende arbejdsplads med plads og lys, som tilgodeser dem, der skal arbejde der, og som giver de pusterum og den fornødne energi, det kræver. En frokostordning kan være et godt initiativ på flere måder. Ud over at give dine medarbejdere den fornødne energi i form af et godt, sundt måltid mad som alternativ til den kedelige madpakke, kan det også være en måde at samle dine ansatte på og sikre en god kommunikation. I sidste ende er den helt store gevinst selvfølgelig, at medarbejderne føler sig taget seriøst og værdsat med denne ekstra bonus. På www.frokostplus.dk kan du eksempelvis få et uforpligtende tilbud på en frokostordning, hvis du har base i Jylland. Der findes flere tiltag, og det kan som nævnt godt være ret lavpraktisk og alligevel give stor værdi. Se det som investeringer i dine medarbejdere, der kan komme til at give et godt afkast.

Overvej, om der er brug for mere kapital

Et andet vigtigt element, som er værd at fokusere på, når din virksomhed oplever vækst, er, at du har den fornødne kapital til at imødegå denne vækst. Glade, energiske medarbejdere er ikke nok, men din virksomhed skal også kunne holde til udvikle sig og vokse. Der skal eksempelvis være plads til at tage økonomiske chancer og prøve nye ting af, uden at det går ud over kernen i din virksomhed. Hvis du fx har godt styr på ét marked og forsøger at gøre indtog på et andet uden succes, skal der være plads til det, uden at din virksomhed lider under det. Og det er bare ét eksempel på, hvorfor kapital er så vigtig, når man oplever vækst. Den hurtigste vej til kapital er gennem lån, men når det handler om erhvervslån, er der mange spillere på markedet og høj konkurrence, som gør det svært at overbevise kreditorerne om, at det netop er dit firma, som skal have et lån. Heldigvis er der godt nyt.  Mange private investorer tilbyder risikovillige lån til mindre virksomheder med store ambitioner, og de er nødvendigvis ikke længere væk end et enkelt klik. Læs mere her.