Bolig

Tiltag i boligen der kan spare på pengepungen og miljøet

Det er ikke længere til at tage fejl af. Næsten alle forskere der ikke er købt af store virksomheder til at sige noget andet, er overbeviste om, at menneskeskabt global opvarmning er et faktum. Fremtiden ser bestemt ikke lys ud. Hvis udviklingen fortsætter som hidtil vil vandstanden stige med rekordhastighed, hvilket direkte truer en stor del af verdensbefolkningens hjemsted.

Den største årsag til dette er den store mængde CO2, der bliver udledt i atmosfæren. I Danmark stammer 40 % af denne udledning fra bygninger, hvor størstedelen af dem er private. Derfor betyder det virkelig noget, at man som privatperson tænker på miljøet i hjemmet. At det tilmed virkelig kan hjælpe på dit daglige forbrug på varme i hjemmet og derved din pengepung, bør incitamentet til at være miljørigtig være endnu større. Følgende er tiltag, små som store, du med fordel kan etablere i dit hjem.

Små tiltag

Mange afholder sig fra at gøre noget. De kan simpelthen ikke overskue en omfattende renovering, da de tror det er det eneste, der vil gøre en forskel. Sådan er det langtfra. Rigtig mange meget små justeringer i din hverdag, vil på den lange bane virkelig ændre på energiforbruget i hjemmet.

Hvis man skal have inspiration til disse små tiltag, kan man bare kigge på hotelbranchen. Her har der de seneste par år været en tendens til at fokusere på miljøbevidste tiltag. Det tydeliggøres af deres opråb om, at håndklæderne ikke skal vaskes hver gang, og at der er bevægelsescensorer i deres lys-installationer.

Det kan du tage inspiration fra til hjemmet. Du behøver ikke at vaske hver gang noget er brugt. Vær sparsommelig med lyset, og hvis du ikke selv har bevægelsescensorer i dine lys-installationer, kan du udskifte pærerne med de mere miljøvenlig LED-pærer og være opmærksom på at slukke lyset, så snart du ikke bruger rummet mere.

Et andet tiltag er en udskiftning af radiatorventiler og termostatstyringer. Her er der virkelig noget at spare på varmeforbruget og derved pengepungen.

Større tiltag

Hvis du er villig til at gå ’all-in’ og virkelig investere langsigtet økonomisk såvel som miljømæssigt, er der en masse mulige tiltag du kan søsætte.

En af de allermest effektive tiltag er en såkaldt hulmursisolering. Selvom en hulmursisolering i denne artikel går under kategorien ’større tiltag’ er det faktisk en misforståelse, at det er vildt ressource- og tidskrævende. En hulmursisolering tager ikke meget mere end en lang eftermiddag at færdiggøre, og vil, hvis din bolig er af ældre karakter, helt sikkert bidrage til et meget bedre indeklima og et lavere varmeforbrug. Hvis du er interesseret kan du klikke her og høre mere om tiltaget og eventuelt påbegynde en uforpligtende samtale.

Et endnu mere omfattende tiltag er en installering af et solcelleanlæg. Dette er en af de mest effektive måder at optimere energiforbruget i dit hjem. Et solcelleanlæg er en dyr affære, men faktum er, at det faktisk vil betale sig hjem igen efter mellem 5-9 år. Hvis du forventer at bo det samme sted i længere tid, kan det derfor virkelig visse sig at være en god investering.