Uncategorized

Ny knivlov skaber vækst i jagt og fritidsindustrien

I april vedtog Folketinget en ny knivlov, der igen tillod fagfolk som håndværkere at bære knive med sig i erhvervs øjemed. Knap et par måneder efter den nye lov blev vedtaget, melder flere brancher om stigende vækst, som resultat af den nye lov.

Folketinget lukker huller i gammel knivlov

I maj måned valgte et bredt flertal i Folketinget at vedtage en ny knivlov i Danmark. Loven havde til formål at lukke en række huller i den gamle knivlov, der blev vedtaget i 2013, på baggrund af et stigende antal sager om brug af knive i nattelivet. Med den gamle lov blev alle knive med en bladlængde på over 7 centimeter. Dette medførte dog store protester fra en lang række fagforbund, der blandt andet inkluderede håndværkere, fiksere og ikke mindst jægere, der alle bruger knive der ligger langt over denne størrelse. Med den nye knivlov har man derfor valgt igen at tillade blandt andet håndværkere, fiskere og jægere at bære knive, imens man yderligere har strammet reglerne og straffen for at bære kniv i nattelivet, ved fodboldkampe og andre offentlige begivenheder.

Øget vækst i jagt- og fiskeribranchen

Og allerede her få måneder efter at den nye lov er trådt i kraft er der positive tilbagemeldinger fra dele af dansk erhvervsliv. Blandt andet melder jagt og fiskeribranchen om øget omsætning blandt andet takket være den nye knivlov. Antallet af jægere og fiskere i Danmark har været stødt stigende i de sidste år og i 2014 var der knap 190.000 registrerede jægere i Danmark. Netop derfor ramte den gamle knivlov denne branche ekstra hårdt hvilket har haft store konsekvenser for blandt og jagt- og fiskeributikkernes omsætning. Et andet sted som der meldes om øget vækst er hos webshoppen Dolk.dk, der sælger knive til blandt andet jægere, fiskere og dykkere. For ligesom mange andre brancher vælger flere jægere og fiskere at købe deres udstyr over nettet, og her har man kunnet mærke effekten af den nye lov fra første dag.

”Den gamle lov var ganske forfærdelig skruet sammen for rigtig mange brancher og ikke mindst personer. En kniv er et ganske naturligt redskab for rigtigt mange mennesker og med den nye lov både tør og kan folk endelig investere i en god arbejdskniv igen”, siger virksomhedens direktør.

Ingen negativ effekt på kriminaliteten

Og det er heller ikke kun i erhvervslivet at der er positive tilbagemeldinger, for på trods af den nye lempelser i loven, så er der ikke blevet meldt om stigninger i antallet af kniv relaterede forbrydelser. Enkelte kritikere af den nye lov havde ellers frygtet at man  ville kunne give mulige overfaldsmænd bedre muligheder for at kunne medbringe knive til offentlige arrangementer, men dette ser ikke ud til at være tilfældet.