Erhverv

Hvad bruger vi klistermærker til i vores samfund?

Når du tænker på klistermærker, tænker du helt sikkert på de små ofte glimtende og farverige klistermærker, som børn samler på eller klistrer rundt over alt. Klistermærker har dog en reel funktion i vores samfund – og nogle er faktisk endda nødvendige på grund af den vigtige information, som de fortæller os. Vi har her lavet en lille oversigt over de klistermærker, som vi bruger i vores samfund i dag. Du har helt sikkert mødt dem alle på et tidspunkt i din hverdag.

Testermærker

Testmærkater støder du ofte på i butikker med produkter, som du kan prøve eller teste af, inden du køber dem. Det kan f.eks. være en parfume, creme eller lignende i Matas eller Normal. Testermærkater fortæller altså på den ene side forbrugeren, at denne vare kan testes inden brug og samtidig også, at det specifikke produkt med mærkatet ikke er til salg.

Plomberingsmærker

Plomberingsmærker finder du ofte på produkter, som f.eks. parfumer eller kasser med mobiltelefoner, og de sikrer, at man kan se, om et produkt har været i brug. Mærkaterne er særligt vigtige, da produkter med brudt plomberingsmærkat ikke kan sælges videre uden værdiforringelse og derfor i de fleste tilfælde slet ikke kan returneres.

Advarselsmærker

Advarselsmærker indeholder – sjovt nok – en advarsel af en art. Det kan f.eks. være en praktisk advarsel eller en sikkerhedsmæssig advarsel, som fortæller, at der er noget, man ikke må – enten fordi det ikke er tilladt eller fordi det kan være farligt. Det kan f.eks. være et klistermærke, der gør opmærksom på, at en genstand er tung eller advarer mod, at en gentand kan give stød.

Logomærker

Logomærker er klistermærker med en virksomheds logo og eventuel også relevante kontaktoplysninger på. De bliver brugt til generel branding af virksomheden eller selve produkterne på en unik måde.

Andre udbredte klistermærker

Der findes mange flere klistermærker, som bruges til specifikke formål. Det kan f.eks. være alarmmærker, som gør opmærksom på, at et bestemt område er sikret med en alarm. Derudover findes der også videomærkater, som gør opmærksom på, at der er videoovervågning i et bestemt område eller vagtmærkater, som gør opmærksom på, at et bestemt område bliver patruljeret af vagter. Se mange flere eksempler på klistermærker her.