Nyheder

Historien om det kommercielle hundefoder

Historien om det kommercielle hundefoder er kort i forhold til længden af den tid, hvor hunde har været betegnet som menneskets bedste ven. Anvendelsen af forarbejdet hundefoder og vådfoder begyndte at blive populært efter anden verdenskrig. De fleste folk, der er født i de sidste halvtreds år, husker faktisk ingen anden måde at fodre hunde på.

Begrebet ‘Hundemad’ er blevet så forankret i vores ordforråd at de fleste folk siger, at de aldrig ville fodre deres hund med ‘menneske mad’.

Misforståelsen er, at mad er ‘mad’, og det kommercielle hundefoder er simpelthen bare stærkt forarbejdet ‘menneskemad’ der er forarbejdet til at have en lang holdbarhed og være økonomisk i brug.

Indtil den kommercielle hundemad begyndte at blive populært og tilgængeligt, spiste hunde generelt, alt mad der var tilgængelig i deres miljø. For gårdhunde kunne dette være råt kød når der blev slagtet på gården, råmælk fra køerne, æg eller andet de kunne opsnuse på gården. By hunde var sandsynligvis afhængige af rester fra ejerens bord og slagteaffald og billige nedskæringer af råt kød fra den lokale slagter.

 

Det første hundemad kom til verden i 1860

I 1860 blev den første forarbejdede hundemad, introduceret af James Spratt, fra Cincinnati, Ohio, der udviklede en kiks lavet af hvede, sukkerroer, grøntsager og okseblod.  Hans inspiration til produktet kom fra at se de vilde hunde, spise fiskernes tørrede madrationer, som fiskerne smed ud når deres skibe lå til kaj i havnen. Navnet på dette nye produkt blev kaldt Spratt’s Patenterede Kød fibrine hunde kager.

Andre virksomheder indså at ideen var god og hoppede på vognen og der kom hurtigt flere bagte hundemads produkter på markedet. Nogle producenter betalte endda dyrlæger for at få deres anbefaling på deres produkter (det ser man også i dag) mens andre fremførte påstande om at deres hundemad kurerede hunde for orm og andre sygdomme.

 

Den første markedsføring

Nye debatter udviklede hurtigt omkring ernæring til hunde, og flere foderproducenter markedsførte deres nye foderprodukter som et overlegent foderprodukt, da de var i stand til at udnytte affaldsprodukter såsom gammelt korn og kornaffald, opfej, og for gammelt og råddent kød, samt selvdøde dyr som var ubrugelig til konsum for mennesker. Et andet argument var at frisk kød var for dyrt at fodre til hunde, og at det faktisk gjorde dem ‘kræsne’.

De hævdede at hunde kunne blive fodret mere økonomisk med disse affaldsprodukter og at de ville trives fuldt ud lige så godt som hvis råvarerne var friske.

Salget af forarbejdet tørfoder til hunde, steg betydeligt efter anden verdens Krig. Kornindustrien fandt en god indtjeningskilde i at sælge alle deres biprodukter som ellers skulle være smidt ud, til hundefoderindustrien. Slagteindustrien var ingen undtagelse, de begyndte også at sælge i stor stil alle deres biprodukter som ikke kunne sælges til menneskeligkonsum. Der åbnede sig et stort marked i at sælge sygdomsbefængt kød, ubrugelige dele og biprodukter til dyrefoder producenter.

Dette skabte et stort marked for produkter som tidligere var blevet kasseret.

Siden mange af disse kødkilder var ubrugelig til menneskemad, blev det til praksis at blande dem med korn og koge det op i mange timer eller dage, for at dræbe bakterier og råd. Den endelige blanding blev så tørret og formet til piller og poset op for nemheds skyld for hundeejerne.

 

Nutidens hundefoder

I dag er der heldigvis sat restriktioner på hvad foderproducenterne må sætte i hundefoderet.  Kvaliteten af de brugte råvarer er blevet betydelig højere og i nogle tilfælde er det faktisk råvarer der er godkendt til menneskeligkonsum.  Hundeejere i dag stiller heldigvis meget højere krav til det foder de giver deres firbenede familiemedlemmer og det ved producenterne. Producenterne er i dag tvunget til at tage kvalitetstest på alt deres foder efter krav fra myndighederne, men derfor kan det stadig være svært at gennemskue hvad et hundefoder indeholder og hvad ingredienslisten betyder, for mange producenter kalder deres kød for forskellige ting. Nogle kalder deres proteinkilder for kødmel, hydroliseret protein, eller fjerkræ, så det er ikke let. Men betegnelsen skal være kød og ikke noget andet, for står der kyllingekød så skal det være kyllingekød.

Du kan læse mere om korrekt sammensat hundefoder her på denne side, og du kan finde oplysninger om hvad hunde har brug for, for at trives optimalt. Optageligheden af råvarerne har stor betydning for din hunds trivsel, så jo højere kvalitet af råvarer, jo mere vil din hund optage og udnytte foderet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *