Nyheder Økonomi

EU Kommissionen advarer Danmark imod boligboble

Det danske boligmarked er brandvarmt for tiden. Især i de store byer som Aarhus og København er priserne steget markant de seneste år alt imens at danskerne oplever at få nogle af de laveste renter nogensinde. Men det er ikke alle steder dette vækker begejstring. Hos EU-Kommissionen i Bruxelles frygter man at Danmark er på imod en boligboble hvilket har fået Kommissionen til at sende en officiel advarsel til den danske regering.

Boligpriserne stiger fortsat kraftigt i de danske storbyer

Det er heller ikke for ingenting at man i Bruxelles ser med nervøse øjne på det danske boligmarked. For i forhold til mange andre lande så er væksten i boligpriserne særligt koncentreret om de større byer herunder særligt København og Aarhus hvor især priserne på ejerlejligheder er skudt i vejret imens antallet af andelsboliger handles i så højt et tempo at mange frygter at man skal betale med sorte penge for at komme helt med frem i feltet.  I alt er boligpriserne steget med over 8% fra 2015 til midten af 2016 imens den laveste årlige vækst i boligpriserne fandtes i region Midtjylland hvor priserne kun er steget med 1% imellem 2015 og 2016.

EU-Kommissionen sender advarsel til den danske regering

Selvom de danske forbrugere, samt ejendomsmæglere og boligadvokater kan glæde sig over den nuværende udvikling så vækker den bekymring i Bruxelles. EU-Kommissionen har netop sendt en advarsel til den danske regering hvor man udtrykker sin bekymring over de igangværende prisstigninger som man frygter kan have en destabiliserende effekt på den danske økonomi hvis det viser sig at der er en ny boligboble på vej herhjemme. Danmark har igennem de sidste 7 år kæmpet en brav kamp for at vrinske sig fri af finanskrisen der foldede sig ud i både Danmark og resten af EU fra 2009 og frem.

Og det var netop en boligboble der i sin tid fik finanskrisen til at rulle siden der igennem en lang periode var blevet givet alt for mange lån til tvivlsomme bankkunder samt blevet tilbudt alt for lave renter over en alt for lang periode og det er netop de meget lave renter som vækker bekymring i Bruxelles.

Boligpriserne er langt højere i vores nabolande

Selvom EU-Kommissionen har sendt en skriftlig advarsel til den danske regering så skal danske forbruger dog ikke frygte at gå glip af en fest foreløbigt da EU-Kommissionen ikke har nogle beføjelser til at gøre noget ved det danske boligmarked da renterne herhjemme først og fremmest er bestemt af den europæiske centralbank.

Derudover er det værd at bemærke at boligpriserne i vores nabolande Norge og Sverige fortsat ligger på et langt højere niveau særligt i hovedstæderne Oslo og Stockholm.

Hvis du selv overvejer at sælge din bolig kan du finde mere information om hvordan du skal gribe det an her.