Bolig

Bevar dit trægulv med den rette pleje og vedligeholdelse

trægulve

Et trægulv er både smukt at se på, dejligt at gå på og så kan du have glæde af det i mange år, hvis du altså sørger for at pleje og vedligeholde gulvet på den rette måde. Du kan her læse råd og tips til, hvordan du bevarer dit trægulvs smukke udseende.

De fleste gulvtyper er smukke, når gulvet netop er lagt, men kun et trægulv bliver smukkere og mere karakterfuldt med tiden, hvilket bare er en af mange gode grunde til at vælge et trægulv, når du næste gang står og skal vælge et nyt gulv.

trægulve

Danskernes favorit

Trægulve har gennem tiden ikke altid været den mest solgte gulvtype og især i perioder, hvor økonomien har været dårlig, er valget ofte faldet på billigere alternativer. Men som drømmegulvet valget ville falde på, hvis der ikke skulle tænkes på økonomi og praktiske egenskaber, har trægulvet altid været danskernes favorit.

Det er omfangsrigt at skulle nævne alle de mange argumenter for at vælge et trægulv, men de primære årsager til at netop trægulve nu i mere end et århundrede har været danskernes foretrukne gulvtype er, at træet bringer en naturlig varme ind i hjemmet og er utroligt behageligt at gå på, hvilket betyder at trægulvene bidrager til at skabe den hyggelige stemning, som Danmark i de seneste år er blevet kendt for langt uden for landets grænser.

Samtidig har trægulve en meget lang levetid og kan dermed følge en familie i gennem mange år, såfremt gulvet altså får den rette pleje, for et trægulv kan også hurtigt miste sit flotte udseende, hvis ikke det vedligeholdes rigtigt.

Den regelmæssige pleje

Plejen og vedligeholdelsen af dit trægulv kan opdeles i to kategorier, den regelmæssige pleje og den supplerende pleje.

Den regelmæssige pleje består af fejning eller støvsugning samt gulvvask.

Det kan være en god ide forholdsvis ofte at feje eller støvsuge for at fjerne små sten og lignende, der kan ridse gulvet, men hvor ofte det er nødvendigt afhænger selvfølgelig at, hvem og hvor mange, der bor i hjemmet, samt hvordan gulvet bruges.

Der kan også være stor forskel på, hvor ofte det er nødvendigt at vaske gulvet og det er helt op til din vurdering.

Når du går i gang med gulvvasken er det vigtigt, at du vælger en sæbe der er egnet til enten et lakeret eller et olieret trægulv, alt efter hvilken gulvtype du har. Den rette sæbe er meget vigtig, da en sæbe der ikke er egnet til trægulve i værste fald vil skade gulvet. Især hvis du har et olieret gulv er det vigtigt ikke at vælge en sæbe, som er beregnet til at fjerne fedt, da sæben så vil fjerne det beskyttende olielag og udtørre gulvet.

Ved selve gulvvasken bør du følge anvisningen på den sæbe du har valgt. Det er desuden en god ide at anvende to spande, en med sæbevandet og en med rent vand, hvor du kan skylle kluden. Det er vigtigt at du skifter vandet så snart det begynder at se beskidt ud. Ved at vaske gulvet i beskidt vand risikerer du, at give dit gulv et gråligt skær, hvorved træet mister sin varme tone.

Supplerende pleje og vedligeholdelse

For at forlænge gulvets levetid og perioderne mellem en grundoliering eller en nedslibning og ny lakering. Kan du ved med fordel anvende plejemidler.

For olierede gulve anbefales det ved hver 4 eller 5 gulvvask at anvende en oliesæbe, der tilfører gulvet olie mens du vasker det. Derudover bør gulvet 2-3 gange om året vaskes med trærens og påføres oliepleje. Oliepleje er nemt at påføre og skal ikke efterfølgende poleres. Alternativt kan du 1-2 gange årligt anvende en plejeolie, her skal gulvet efterfølgende poleres.

Er et olieret trægulv først blevet udtørret, så er det nødvendigt at slibe det for derefter at give det en grundoliering.

Modsat olierede gulve behøver lakerede trægulve ikke pleje udover den almindelige rengøring og der vil også gå meget længere tid, før det er nødvendigt at slibe gulvet og give det en ny lakering. Men Slides gulvet meget, så kan det alligevel betale sig 2-4 gange om året at vaske gulvet med trærens og derefter at påføre lakpleje. Lakplejen beskytter nemlig mod slidtage og ridser, da det i stedet for gulvet er lakplejen, der slides.

Er der slidt hul på lakken på et trægulv, så er det nødvendigt at slibe gulvet og påfør ny lak.

Gode tips og råd fra gulveksperten

Tommy Oversø er indehaver af FlotteGulve.dk og har mere end 20 års erfaring i gulvbranchen, han giver følgende råd og tips til, hvordan du bevarer dine trægulves smukke udseende år efter år:

  • Anvend måtter ved døre, hvor der er direkte adgang til udearealer uanset om det er hoveddøren eller en havedør. Måtten tager det værste snavs, men endnu vigtigere så fanger den småsten og lignende, der kan ridse gulvet.
  • Anvend filt- eller teflonpuder under møblerne, især hvis det er møbler, der flyttes rundt på. Alternativt kan du anvende løse tæpper.
  • Anvend de rigtige rengøringsmidler, et gulv kan hurtigt komme til at se glansløst ud, hvis du anvender en forkert sæbe. Det er fristende at anvende opvaskesæbe eller universalrengøring, fordi det allerede står i skabet, men gulvet har ikke godt af det og tager i værste fald skade, en skade der ikke vil være omfattet af garantien. Er du i tvivl om, hvilken sæbe du kan anvende, så spørg om råd, der hvor du købte gulvet.
  • Skift vand ofte ved gulvvask. Vi oplever af og til kunder, der spørger, hvorfor deres gulv har fået et gråligt skær og det kan så godt som altid føres tilbage til gulvvasken.
  • Plejemidler virker, især kan vi se, at anvendelsen af en oliesæbe betyder, at der går længere tid før gulvet igen har behov for oliepleje eller plejeolie.
  • Er der kommet små skader i gulvet, så spørg din forhandler om råd, små slagskader og ridser vil ofte kunne udbedres med eksempelvis voks, det kan din forhandler fortælle dig hvordan du gør.