Bolig

Spar penge og få et godt indeklima med en varmepumpe

Varmepumper er populært som aldrig før, specielt husejerne med el-varme ser store fordele i at udskifte panelerne med en luft styret varmepumpe.

Økonomien

Økonimien er alt afgørende for næsten alle der vælger en varmepumpe løsning frem for de traditionelle opvarmningsløsninger på markedet. I indledningen nævnes det at private boligejere med el-barme har store gevinster i sigte ved at skifte til en luft til luft varmepumpe, men der kan faktisk også være sund økonomi i det, hvis man fx har eg ældre oliefyr der skal udskiftes. Her vil det dog typisk være et jordvarmeanlæg eller luft til vand modellerne der interessante.

Hvis vi skal tag udgangspunkt i luft til luft modellerne, som er nemt at udregne besparelserne på fordi elvarme går 1-1 imens varmepumpen giver 1-4, alt 4 gange så meget varme for pengene.

ulempe ved denne type udskiftning er, at den nye varmekilde vil blive centralt placeret i boligen, og dermed stilles der krav til at døre i huset skal stå åben for at varmen kan komme rundt. Læs mere på varmepumpe-guide.dk

Indeklimaet

Emnet omkring indeklimaet er egentlig delt i mere end en del, fordi de områder der ligger centralt omkring pumpen vil opnå mindre fugt i luften, imens de områder der ligger langt fra, kan risikere at blive en anelse mere fugtige end normalt, fordi kulden skubbes væk af varmen de fjernt liggende områder.

Når det er sagt så kan mange moderne pumper også klare at rense luften, både fordi den køres igennem et filter, men også fordi mange af dem har et virus filter til håndtering af bakterier og lignende.

Mange tror at luften tages udefra og så blæses ind, men det er helt fejlagtigt. Det er faktisk sådan at det kun er luften indenfor der recirkuleres, opvarmes og affugtes.