Nyheder

Hvad er Q10 vitamin og hvad kan det bruges til

Der er mange forskellige kosttilskud, der efter sigende kan hjælpe på det ene, det andet og det tredje. Noget af der måske en sandhed i, andet er der måske ikke. Du har måske ligeledes hørt om Q10 vitamin og interesseret i at vide, hvad det kan bruges til som et kosttilskud.

Coenzym

Q10 er en kemisk forbindelse, som der faktisk produceres af kroppen selv og som også kan indtages gennem føde. Det klassificeres ofte som en coenzym og er altså hverken et vitamin eller et mineral. Du kender måske til enzymer, der virker i kroppen som katalysatorer for diverse nødvendige reaktioner. Et coenzym kan ikke virker som en katalysator i sig selv, men vil ofte binde sig til de eksisterende enzymer og derpå hjælpe enzymet til at virke som denne vigtige katalysator. I og med, at kroppen selv producere samt gerne optager Q10 fra maden synes det klart, at det er noget som kroppen skal bruge og drager en vis form for nytte af.

Antioxidant

Der er efter sigende også tegn på at Q10 vitamin kan virke som en antioxidant i kroppen. Disse har som opgave at nedbryde de frie radikaler, der kan virke skadende på kroppen. Det gør de både ved at virke ældende, men de kan i nogle tilfælde i deres færden gennem kroppen og kroppens molekylære strukturer ændre i nogle cellers strukturer, der i værste tilfælde kan være en medvirkende faktor til udvikling af kræft.

Så såfremt du ikke producere nok i kroppen eller indtager nok gennem din føde kan du måske overveje, hvorvidt du vil have gavn af et kosttilskud med Q10 vitamin. Men det er sjældent en fordel at tage det uden årsag. Sådan kan det generelt være med kosttilskud, da de for de vandopløselige mikronæringsstoffer blot bliver tisset ud, og for fedtopløselige mikronæringsstoffer kan lede til en giftig ophobning.