Bolig

Det er en god idé at tage hånd om taget

Glemmer du også at passe godt på dit tag? Så er du ikke den eneste! Det kan virke uoverskueligt selv at stå for vedligeholdelse af dit tag, men faktisk behøver det ikke være så besværligt. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du selv kan tjekke taget efter.

Alger og mos er uvelkomne gæster

I nogle tilfælde kan det være givet godt ud at få professionel hjælp. Dette gælder eksempelvis, når det kommer til algebelægning. Har du alger og mos på taget, vil du kunne observere gule, grønne eller grålig begroninger. Alger trives især om sommeren, og de kan brede sig ud over hele taget. Rødderne kan sågar vokse ned i tagkonstruktionen. Det øger risikoen for revner og indtrængen af fugt. Heldigvis kan du slippe af med dem. Kvit algerne på taget, og glæd dig efterfølgende over et rent tag, der ikke er groet til med alger og mos.

Sådan vil du typisk observere utætheder i taget

Der er mange gode grunde til at vedligeholde dit tag, så det kan holde i mange år. Et sundt tag er ikke beskadiget af hverken vand eller fugt. Tagmaterialer er oftest meget holdbare, og de fleste kan holde i 30-50 år. Hvis du er god til at tjekke efter, kan du undgå at blive overrasket af uforudsete grimme overraskelser.

Utætheder eller beskadigelser vil ofte komme til udtryk således:

  • Utætheder ved skorstenen

  • Stumper eller klumper af mørtel i tagrenden

  • Revnede tagsten

  • Forskubbede tagplader

  • Spor efter vandindtrængning indvendigt

  • Lugt af råd eller skimmel. Sorte plamager er ofte de synlige tegn på skimmel

  • Alger og mos på taget

Har du fladt tag eller undertag, er der ekstra god grund til at holde grundigt øje med taget. Tagkonstruktionen er i begge tilfælde lidt mere udsat for eksempelvis fugtskader, men du kan ofte komme katastrofen i forkøbet ved løbende at tjekke efter.