Nyheder

Dansk whisky er blevet et kæmpe hit

Når man tænker på whisky, kommer de fleste nok til at tænke på Skotland, Irland og USA med Jack Daniels i spidsen. Men i løbet af de sidste år har dansk whisky dukket op som en ny udfordrer til de mere globale brands, og en ny industri herhjemme tager fart. Dansk whisky ekspert er dog ikke så overrasket.

Dansk whiskyindustri i støbeskeen

Destilleriet er grundlagt i maj 2005 af ni danske whiskyentusiaster og med et var den danske whiskyindustri født. Og siden er det kun gået en vej: fremad. I slutningen af 2015 valgte verdens største spiritusproducent Diageo, der omsætter for godt 100 milliarder kr. om året, at investere 100 millioner kroner i brødrenes destilleri ved Stauning i Vestjylland. Med kapitaludvidelsen forventes destilleriet ved Stauning at kunne øge sin produktion med 50 gange fra de 15.000 liter man årligt kan producere på nuværende tidspunkt.

Med investeringen forventes det således, at Stauning whisky fra 2018 vil kunne øge sin eksport til udlandet markant og kritikerne er overbeviste om, at den danske whisky kan blive en af verdens allerbedste.

Whiskyekspert ikke overrasket: danskerne elsker whisky

Selvom mange er blevet overraskede over den hurtige succes dansk produceret whisky har fået så gælder det ikke alle. For ifølge ejeren af webshoppen whisky.dk er danskerne særdeles glade for whisky og lige siden finanskrisen har whisky været en særdeles rentabel forretning, hvilket delvist kan forklare hvordan et dansk whiskymærke kan tiltrække investeringer fra verdens største whiskyproducent.

”Danskerne er generelt rigtig glad for whisky, så at der har siddet nogle derude og villet skabe deres eget whiskymærke er ikke nogen stor overraskelse. Når det kommer til Stauning Whisky, så har de valgt at starte på det helt rigtige tidspunkt for i mellem 2008-2014 har whisky været en bedre investering på de internationale børser end både guld og olie – og den tendens tror jeg ligesom mange, vil fortsætte en rum tid endnu. Man kan kun håbe, at Stauning Whiskys succes giver flere blod på tanden herhjemme”, siger direktøren for Whiskey.dk med et smil.

Whisky en af de bedste investeringer efter finanskrisen

Og det er da også meget sandsynligt at flere vil følge i fodsporene på brødrene Braunstein herhjemme, for som nævnt har whisky været en af de bedste investeringer siden finanskrisen satte ind i 2008. I perioden 2008-2014 har den dyreste single malt whisky givet et svimlende afkast på over 400 %, imens guld i samme periode på trods af rekordlav tillid til flere internationale valutaer, ‘kun’ har givet et afkast på 53%. Dermed har whisky både overgået vin og øl som investering i de sidste 6 år.

Spiritusproducenten Diago har udover Stauning whisky også store andele i whiskygiganter som Johnny Walker, Talisker,  Lagavulin, Oban og Caol Ila.