Bolig Økonomi

Væksten på boligmarkedet smitter af på andre brancher

Væksten på boligmarkedet stiger måned for måned, og mens sidste år var et hidtil rekordår både hvad angår boligsalg og boligpriser, så tyder nye tal fra boligsiden på at 2016 slår rekorden.

Står du udenfor boligmarkedet og påtænker at købe fast ejendom er det dårligt nyt. Godt nok er renten på boliglån lavere end nogensinde, men bankerne er ligeledes blevet mere påpasselige med at udlåne penge. Så har du ikke et betydeligt beløb til indskuddet, kan det være svært at få lov til at bo i København og de omkransende forstæder. Denne udvikling kritiseres af mange, da det betyder, at København bliver for de ”rige”, der har økonomien i orden. Men er man derimod en nystartet familie, har man ikke mange muligheder, medmindre man vil tage til takke med at finde noget langt fra København. På den måde vil København miste meget af den sjæl og diversitet, den netop er så berømt og berygtet for.

Men der er også gode sider ved den stigende bolighandel – det er nemlig ikke blot banker, boligsælgere og ejendomsmæglere, der rider højt på bølgen. Væksten trækker også spor efter sig i andre brancher.

Her kan nævnes flyttebranchen, der har er gået fra at være en lunken branche, der har haft svært ved at vækste og være rentabel til at være branche med gode vækstmuligheder. Nye tal fra Deloitte viser, at i 2015 havde 93% af flyttefirmaerne et overskud, mens dette tal kun var på 77% i 2014. Derudover kunne flyttefirmaerne i 2015 sætte mere end 52.000 kr. i banken for hver ansat, mens det kun var 21.000 kr. året forinden. Det er en stigning på 149% på kun et år.

Men også andre brancher har heldet med sig for med flytninger og bolighandler føler ofte renoveringer og tilbygninger. I 2015 ansøgte 4301 familier om en byggetilladelse, og der blev bygget ikke færre end 4-5.000 nye huse i 2015, mens det tal lå på 1355 året forinden.

Der er altså sket noget med danskernes optimisme omkring økonomien og udviklingen, der gør, at de tør kaste sig ud i et byggeprojekt. Når der skal bygges huse, kræves der håndværkerarbejde og heraf vækster håndværkerbranchen indenfor alt fra tømrer, malere og vvs mænd. Og også leverandører til byggeriet såsom vinduesgrossister, leverandører af muresten, gulve, vvs produkter og des lige oplever en positiv vækst på grund af boligmarkedets udvikling.

Det sætter så at sige gang i økonomien landet over, når der vækstes i en branche og det er godt nyt for os alle, da det skaber flere arbejdspladser, højere hustandsindkomst og deraf en større købekraft på markedet, som igen sætter gang i en positiv spiral. Skal man derudover se noget positiv ved væksten så er det, at de danskere som ikke har råd til at bosætte sig i eller omkring København nu søger længere ud i forstæderne. Det sætter gang i de mindre bysamfund, hvor der kommer liv og salg i mange huse, som ellers har svært ved at blive solgt.