Bolig

Undgå disse fejl når du bygger med cement

Cement er det bærende element i din holdbare beton. Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige cement, når du skal have bygget nyt, eller hvis der er noget der har brug for en kærlig hånd. Cement kan bruges til et hav af opgaver, men det er dog ikke alle typer der er velegnet til alle former. Det kan være utroligt svært at finde ud af de mange anvendelser af cement.

Du skal grundigt overveje om cementen er til indendørs eller udendørs brug. For hvis betongulve skal laves, kræver det bestemte cementtyper til fundamenter og vægge grundet deres forskellige sammensætninger. Hvis du skal støbe gulve, kræver det en mere robust cementtype, ifølge med udtørringen. Mens mure- og pudseopgaver er en helt tredje cement type.

Blandingsforhold til støbningen

Der er nogle ting omkring blandingsforholdende der er vigtigt når du skal blande cementen til en støbemix. Det er sindssygt vigtigt at du er omhyggelig med de forskellige opmålinger, og omfangsmål. En betonblanding består af cement, sand & sten. Du kan blande således

  • 1 spand cement

  • 2 spande sand

  • 3 spande sten

Derefter skal der vand i, det skal dog i efter øjemål, og hvad du tænker, der skal omkring de 160 L vand i pr kvadratmeter.

Støb et bål fad sådan her

Anskaf dig to murerbaljer, i to forskellige størrelser. Så skal du nok få det fineste bål fad ud af det. Det bliver ikke nemmere, det eneste er at blande beton og hælde i en form, derefter vente og vend bålfadet ud af formen.

Du skal bruge:

  • To murerbaljer

  • Cement

  • Grus

  • Sand

  • Vand

Så nemt er det

Start med at tag de to murerbaljer, det er vigtigt at den ene er mindre end den anden, gerne minimum 10-15 cm i diameteren. Bland 1 del cement med 2 dele sand og 3 dele grus. Derefter hæld vand i så det passer med konsistensen, hæld lidt i ad gangen, ellers går det galt.

Fordel det hele i den store spand, smør den anden med fedt, eller olie. Læg den lille spand med bunden ovenpå. Du kan med fordel smide et par sten i bunden, så der er lige vægt. Da det er en stor portion, og det intet lys får, skal du vente omkring de 36 timer.

Efter de 36 timer, er dit bål fad klar til brug, stil det dit yndlingssted i haven. Placer noget træ i en pyramide, og du kan nu begynde at lave snobrød eller what ever de lune sommeraftener.

Indretning med dit nye bål fad

Det er smartest at finde et sted uden græs, da det kan blive ret varmt. Der er intet værre end afsveden græs, sæt nogle træstubbe omkring, så familien er samlet et sted. Det bliver bare ikke mere hyggeligt. Du kan arrangere en aften med familien, hvor du har forberedt en dej snobrød. Rist nogle pølser sammen med, derefter skal i da selvfølgelig også have dessert. Lav noget nemt, som selv børnene kan være med til. Flipperflappers to mariekiks og en skumfidus.