Bolig

Overblik: Fakta om andelsboliger

Når du skal ud på lejlighedsmarkedet, er der mange muligheder – nogle bedre end andre. Du kan vælge en traditionel lejebolig, hvor du indbetaler et depositum og derefter betaler en månedlig husleje (og diverse regninger for aconto, vand, el osv.). Du kan også vælge en såkaldt andelsbolig. Grunden til det hedder en andelsbolig, er, at du køber en andel af en bygning (en lejlighed), der ejes af en andelsboligforening. Der følger ofte en stor pris med andelsboligen, hvilket betyder, det måske kræver et banklån. Der er mange penge på spil, så anskaf en advokat til andelsboligkøb for at undgå problematikker.

Skal jeg vælge en andelsbolig?

Nogle kan bedst lide tanken om blot at leje deres lejlighed, andre vil helst have komplet kontrol i form af en ejerlejlighed – og så er der lejlighedstypen i midten; andelsboligen. Hvilke fordele er der ved at vælge en andelsbolig?

  • Du skal ikke betale ejendomsværdiskat

  • Du har større magt og bestemmelse over lejligheden – set i relation til lejelejelighed

  • Hvis du bestemmer dig for ændringer (f.eks. at indsætte en altan), kan det være med til at sætte værdien på andelsboligen op for dig

  • Huslejen er langt lavere end en lejelejligheds

  • I forhold til ejerlejligheden er den billigere at investere i

Inden du skriver under på din andelsbolig, så sørg for at tjekke op på andelsboligforeningen. Det er stadig dem, der teknisk set ejer lejligheden, så du skal kun vælge andelsboligforeninger, som har styr på tingene. Du kan eventuelt tjekke op på deres finanser, andre boliger og spørge andre andelsboligejere, hvad de synes om den givne andelsboligforening. I sådanne situationer vil en advokat til andelsboligkøb også kunne hjælpe med at vælge en ordentlig forening. Og herefter også sørge for, du får en god kontrakt uden potentielle negative formuleringer. Hvis du har valgt en andelsbolig, kan du sandsynligvis sælge den igen til profit.