Nyheder

Kvinde, vælg den rigtige prævention for dig!

Hele præventionsjunglen kan være vanskelig for mange unge at navigere i, og beskyttelsesmulighederne er mange – særligt, hvis du er kvinde, og særligt i forhold til, hvilken livsstil du end har. Derfor får du her en guide til de forskellige præventionsformer, som du kan vælge som kvinde.

  1. Kondom. Her er der en høj beskyttelse mod graviditet, og kondomer er særligt gode at bruge, for at beskytte dig mod kønssygdomme såsom klamydia, herpes og gonorré. Køb kondomer her.

  2. P-piller. Disse piller, som er meget små og nemme at sluge, skal du tage én gang om dagen. Herved forhindrer hormonerne østrogen og gestagen at du får ægløsning, hvilket gør slimhinden i livmoderen uegnet til graviditet. Hvis du har fast partner, hvor du ikke er nervøs for at bære på kønssygdomme, kan dette være en rar præventionsform, da I derved ikke har behov for at bruge kondom.

  3. P-ring. Denne fleksible ring af plastik, som indeholder hormoner på samme måde som ved p-piller, kan du selv sætte op i skeden. Her sidder den en måned ad gangen, og udskiller en lav dosis af hormoner.

  4. P-stav. Denne tændstiklignende stav, som du får indsat under huden på indersiden af din overarm, afgiver hormonet gestagen. Staven skal sidde i armen i tre år, hvor den løbende afgiver hormoner, som forhindrer at du får ægløsning.

  5. Spiral. Denne lille plastikdims, som bliver placeret i livmoderen for en periode på fem år, er enten af kobbertråd eller afgiver hormoner. En kobberspiral påvirker miljøet omkring livmoderhalsen, hvorved sædcellerne får vanskeligt ved at bevæge sig. Den forhindrer også at et befrugtet æg kan sætte sig fast i livmoderen. En hormonspiral afgiver hormoner, som gør at din livmoder er uegnet til graviditet.

  6. P-plaster. Dette er et gennemsigtigt plaster, som afgiver hormoner. Det kan sættes på balderne, maven, overkroppen eller overarmen i en uge ad gangen.