Økonomi

Er juridiske iværksættere næste bølge?

FinTech, MedTech…LegalTech?

Iværksætteri har aldrig været mere populært end det er lige nu. Det favner bredt, og mange brancher mærker iværksætter helt inde på kroppen med nye aktører, forretningsmodeller og teknologi. Den finansielle sektor er under markant pres fra en myriade af nye start-ups, der konkurrerer inden for, hvad der er kendt som FinTech (Financial Technology). Mange andre brancher ser ligeledes betydelig innovation fra teknologiske start-ups, såsom den medicinske branchen, også kendt MedTech (Medical Technology).

Til trods for at der er rigtig mange brancher og markeder, der mærker til denne form for disruption, er der dog stadig visse brancher der halter efter i Europa. Markedet for juridisk rådgivning er en branche, der længe har være forholdsvis uberørt af innovation, teknologi og start-ups. Dette er dog noget der er ved at ændre sig markant, da start-ups inden for den juridiske branche er på vej frem under navnet LegalTech (Legal Technology).

LegalTech buldrer frem i USA

Verdens mekka for innovation og iværksætteri – Silicon Valley ved San Francisco – mærker de også denne tendens. Her blomster LegalTech branchen i bedste velgående med en lang række profilerede LegalTech start-ups. Disse spænde over alt fra ekstremt sofistikerede algoritmer, der kan hjælper advokater i deres arbejde, til sagsstyringssystemer og intelligente platforme, der henvender sig direkte til forbrugerne.

LegalTech branchen klarer sig så godt – bl.a. med den første børsnotering af en LegalTech start-up – at visse medier og fremtrædende venture capital fonde, priser LegalTech som opfølgeren på den sidste store innovations- og start-up-bølge – FinTech.

Danmark er så småt i gang

Europa er godt med når det handler om flere af de andre brancher, såsom FinTech, mens det har haltet lidt efter, når det kommer til LegalTech. Dette kan skyldes bl.a. Den langt mere fragmenterede lovgivning  sprog og offentlige myndigheder i Europa.

Der er dog begyndt at vise sig de første aktører på banen på det europæiske marked. Danmark er også komme godt med efter en lidt sløv start. Nye og vækstende aktører som SwiftCourt og Legal Desk, er Danmark begyndt at vise rigtig godt fremskridt inden for dette område. De danske aktører har den fordel, at de som oftest tænker langt mere internationalt fra start end deres europæiske konkurrenter, da det danske marked generelt hurtigt bliver for småt til vækst.