Bolig

Gør dine fliser flotte igen med fliserens

Med det danske klima bliver dine udendørsfliser nemt udsat for alger og mos, som gør dem både grimme og kedelige at se på. Hvis ikke du ønsker at skulle lægge helt nye fliser, kan du blot give dem en fliserens, som kan give dine fliser nyt liv og få dem til at se pæne ud igen. En algebehandling af dine fliser kan være nok, men hvis dine fliser er hårdt angrebet af alger og mos, bør du give dem en fliserens, som er særdeles effektiv. Læs med her og bliv klogere på, hvad en fliserens kan gøre ved dine fliser, og hvorfor det er en effektiv behandling.

Algebehandling eller fliserens?

Der er ingen tvivl om, at helt nylagte fliser er pænest at se på. Desværre forbliver dine fliser ikke pæne at se på for evigt – i hvert fald ikke hvis ikke du behandler dem. Det danske klima er nemlig meget fugtigt, hvilket er grobund for alger. Det er derfor en god idé, hvis du tidligt begynder at algebehandle dine fliser med et algebekæmpelsesmiddel, så du undgår alger, mos og flisepest. Hvis dine fliser kun er let ramt af alger, kan det være nok bare at give dem en algebehandling. Hvis dine fliser derimod er hårdt angrebet af alger, bør du give dem en fliserensning, så alger, mos og flisepest effektivt bliver fjernet.

Sådan foregår en fliserens  

Dine fliser kan komme til at fremstå nye og flotte at se på, hvis du får et professionelt firma til at give dem en fliserens, men hvordan foregår det? Først og fremmest bliver dine fliser renset rene med professionelt udstyr og teknik, som rydder dine fliser for alger, mos og flisepest. Fliserensningen ødelægger ikke flisernes overflade, hvilket kan ske ved brug af almindelig højtryksrenser. Når dine fliser er blevet renset rene, bliver de til sidst sprøjtet med et algedræbende middel, som sikrer at ingen alger, mos eller flisepest overlever behandlingen. Det er desuden vigtigt, at du en gang årligt giver dine fliser en algebehandling, hvis du vil være sikret, at der ikke kommer alger og mos på fliserne i fremtiden.

Gør dine fliser modstandsdygtige med imprægnering

Når dine fliser er blevet renset, er det en god idé også at give dem en imprægnering, da det forlænger flisernes levetid. Dine fliser bliver nemlig langt mere modstandsdygtige over for alger og mos, hvis du vælger at imprægnere dem, da det beskytter mod fugt, som netop er den store årsag til alger. Desuden forebygger imprægneringen også frostskader. Imprægneringen er diffusionsåbent, forsegler flisernes overflade og trænger ca. 1,5 cm. ned i flisen. Dette betyder, at vand ikke trænger sig ned i flisen, men derimod lægger sig som små perler på overfladen. Hvis du har en helt nye terrasse eller indkørsel, er det en god idé at få den imprægneret hurtigst muligt, så den fra start er beskyttet mod alger og mos – jo før du gør det, jo bedre.

Afslut med fugesand  

Efter en fliserens er sandet fra fugerne blevet fjernet og fugerne skal derfor fyldes op igen med nyt fugesand. Det nye fugesand kan sætte prikken over i’et, fordi det ligner, at dine fliser lige er blevet lagt. Desuden stabiliserer fugesandet fliserne og forhindrer frøukrudt. Der findes mange forskellige typer af fugesand og i forskellige farver, så det er blot at vælge det fugesand, der passer til dine fliser.