Erhverv

Erotisk litteratur har gjort sexlegetøj mainstream herhjemme

I de seneste år er erotisk litteratur hurtigt blevet globale bestsellere. Udgivelsen af først ’Twillight’-bøgerne af Justine Meyer, og dernæst ’Fifity Shades of Grey’ serien af E. L. James, har medvirket til at gøre en ellers lille litterær genre almindelig kendt. Og denne udvikling har også haft resulterer i spilover effekter til andre brancher. Blandt andet er interessen for sexlegetøj steget eksplosivt i herhjemme i samme periode.

Fra nichegenre til global bestseller

Før i tiden var erotisk litteratur ikke noget der havde nogen chance for at komme højt op på bestsellerlisterne, men med fremkomsten af især ’Fifty Shades of Grey’-serien fra 2011 af den britiske forfatter E.L James, ændrede dette sig og på kort tid blev serien en bestseller over hele verden. Årsagen til dette er svær at pege på, men flere sociologer peger på, at der længe har været en efterspørgsel efter erotisk litteratur af høj litterær standard. Efterfølgende er hele genren blevet ophøjet hos mange af de stor forlag, både i udlandet og i Danmark og det forventes derfor at der for fremtiden vil komme mere erotisk litteratur i boghandlen. Det seneste eksempel på dette er bogen ’Calendar girl’ af den amerikanske forfatterinde Audrey Carlan, der efter få uger toppede Saxos bestsellerliste herhjemme. Erotisk litteratur er derfor på en håndfuld år gået fra at være en stille millionindustri til en milliardindustri.

Fra fantasi til virkelighed: sexindustrien boomer i Danmark

Det er dog ikke kun boghandlerne der kan glæde sig over den seneste udvikling. For også indenfor sexindustrien kan bøgernes store popularitet mærkes. Således er interessen herhjemme for sexlegetøj steget stødt, siden udgivelsen af ’Fifty Shades of Grey’ bøgerne i 2011.

Således er der siden 2011 kommet en lang række nye online-basserede webshops til i Danmark og her meldes der især om stor interesse fra førstegangskøbere i alle aldre. I samme periode har branchen og formået at omstille sig til den digitale forbruger, og imens danskerne i stigende grad køber sexlegetøj på nette, må mange af de traditionelle sexbutikker dreje nøglen om.

Flere af de nye webshops påpeger selv at udbredelsen, at den erotiske litteratur har været med til både at vække interessen hos flere potentielle kunder, samt være med til at ændre manges syn på hvad sexlegetøj egentlig er. Således forbandt man tidligere sexlegetøj med piske og dildoer, men i dag tæller produkter som kondomer, glidecreme og sexet lingeri også som sexlegetøj.

Trenden ventes at fortsætte i fremtiden

På nuværende tidpunkt sælges der hver måned for mere end 15 millioner kroners sexlegetøj på nettet alene. Selvom branchen igennem flere år har oplevet en solid vækst er der ingen tegn på, at de ændrer sig foreløbigt. Tværtimod forventes den nuværende tendens at fortsætte og branchen forventer selv, at en langt størstedelen af salget af sexlegetøj herhjemme vil være onlinebasseret indenfor få år hvilket nok vil trække ind flere konkurrenter til industrien.