Bolig Nyheder Økonomi

Brexit er godt nyt for boligejere

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan kunne ugens motto udmærket være for det store antal danskere, der enten skal til at investere i fast ejendom eller allerede har et kortrentelån for renten er netop nu historisk lav, og befinder sig på minus 0,31, hvilket ikke er set lavere nogensinde.

Et kortrentelån betyder, at renten fastsættes for et halvt år af gangen, og renten lægger sig op af Citarente. Og således blev renten for det næste halve år fastsat i mandags. Selvom renten er i minus, så får boligejerne dog  ikke udbetalt penge, for boligejerne betaler også et lånegebyr til realkreditinstituttet, som så modregnes den negative rente.

Det er i kølvandet på Storbritanniens exit fra EU, at den finansielle uro breder sig og får investorer til at skyde penge i sikre investeringer såsom danske realkreditlån. Selvom den lave rente på kortrentelånene måske ikke 100% skyldes Brexit, så er det en anden sag for de daglige renter på almindelige lån. Her kan du igen få et 30-årig lån til kun 2,0 pct og en kurs 98, hvilket er lavere end det mere risikable F1 lån, som ligger på en rente på 0,29 pct. F3 lånet koster 0,49 og F5 er helt oppe på 0,93 Pct.

Rentefaldet betyder også at boligejere med fastforrentede 3,5 pct. Lån har gode muligheder for at omlægge lånene til noget billigere.

Nordea’s kunder er bedst stillet, hvis man ser bort fra bidragssatserne, efterfulgt af Totalkredits kunder, men ikke alle kunder får den samme bidragssats – det afhænger nemlig af tidspunktet, hvor lånet blev stiftet.

Overvejer du at oprette et boliglån, kan du f.eks. låne 1 million kroner uden afdrag og til en rente på -0,31 pct. Her får du en renteindtægt på 258 kr., mens du skal betale et tillæg på 875 kr. Dette giver et resultat på 617, der efter skat bliver sølle 409 kr. om måneden, som du som boligejer skal betale.

Hvordan kommer du videre…

Så påtænker du at investere i bolig i år, er det et godt tidspunkt lige nu. Effekterne af Brexit vil desuden stabilisere sig indenfor det næste halve år, så renten igen vil stige til det normale niveau.

Det første du skal gøre er at kontakte en privat boligrådgiver eller din bankrådgiver, så I sammen kan danne jer et overblik over, hvad du/I har af muligheder, samt hvilket lån, du/I vil føle jer sikrest med.

Herefter skal du enten tage fat i en ejendomsmægler, eller selv finde en sælger at kontakte. Uanset hvad skal du have en boligadvokat, der kan sørge for, at det administrative papirarbejde er i orden. Du kan starte ud med at læse den detaljerede boligguide, som kan give jer et godt fundament af viden omkring den kommende proces.